powrót do strony głównej
←
Rozporządzenie zawiera przeciętne normy zużycia wody
dla następujących grup
odbiorców:
Gospodarstwa domowe
Podlewanie ogródków przydomowych i
upraw rolniczych
Usługi, Fermy i obiekty inwentarskie
Obsługa pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów
Zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego
Roboty budowlane
Chemiczna ochrona
roślin
Obiekty wojskowe resortów obrony i spraw wewnętrznych
Inne,
szczegółowe, jednostkowe zużycia/zapotrzebowania wody wynikające z
dokumentacji technicznej lub z technologii
Klimatyzacja
Skraplacze klimatyzatorów chłodzone wodą o temp. 12 o C
Klimatyzatory KT 2.1 - pobór wody:
400 l/h
(na podstawie dokumentacji dla klimatyzatora KT2.1 prod. NRD VEB
Maschinen und Apparatebau Schkeuditz)
Klimatyzatory KT 4 - pobór wody: 350 l/h
Klimatyzatory KT 4.1 - pobór wody: 420 l/h
Klimatyzatory CAS (firma Clivet - Włochy). np. CAS 51 - pobór wody: 1 800
l/h
Klimatyzatory K 3300 - pobór wody: 200 l/h
Laboratoria
Zapotrzebowanie wody w laboratoriach (na
podstawie dokumentacji urządzeń):
redestylatorka typu REL 5 (przy wydajności 5
l/h): zużycie 150 l/h
destylatorka typu DEM 10 (przy wydajności 10 l/h)
- zużycie 85 l/h, DEM 5 (przy wyd.5 l/h) - zużycie 42 l/h
Piekarnie
Woda zużyta wyłącznie do produkcji (woda zużyta jako
surowiec nie tworzący ścieków w produkcji tzn. woda pobierana bez odprowadzania ścieków do
kanalizacji)
1. Produkcja ciasta:
na 100 kg mąki potrzeba 50 l wody, czyli na 1 kg mąki potrzeba 0,5 l
wody
2. Wytworzenie pary w piecach:
dzienne zużycie wody do zaparowania w piecach piekarniczych wynosi 870 l
wody
3. Pobór wody w postaci pary, w garowni:
1 garownia zużywa zużywa 1 000 l wody na miesiąc.
(Powyższe dane pochodzą od właściciela firmy
działającej na terenie Krakowa, zużywającego 98 600 kg mąki na miesiąc,
przy czym producent ten 80 % mąki przeznacza w piekarni do produkcji
pieczywa, a 20 % na wyroby cukiernicze).
Na podstawie Rozporządzenie Ministra
Infrastruktury z dnia 14 stycznia 2002 r. w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody
(Dziennik Ustaw nr 8 z dnia 31 stycznia 2002 r. - Poz. 70)
- tabela 6: "Przeciętne normy zużycia wody w zakładach przetwórstwa
rolno-spożywczego"
- dla piekarni, zużycie wody wynosi: 2,0 m3 wody/1000 kg,
czyli na 1 kg pieczywa potrzeba 2 l wody
Stołówki
Zapotrzebowanie wody w stołówkach (na
podstawie: "Wyposażenie stołówek w zakładach przemysłowych" - Z. Mirski)
woda do mycia naczyń: 7,5 l/posiłek
woda na obiady (2 posiłki): 30 l/obiad
woda na posiłek regeneracyjny: na miejscu - 15
l/posiłek, na wynos - 7,5 l/posiłek
W jednej z firm cateringowych po
zainstalowaniu wodomierzy i wprowadzeniu zmywarek do naczyń ilość wody
uległa zmniejszeniu do 8 l/posiłek spożywany na miejscu: 5 l wody
zimnej, 3 l wody gorącej na 1 posiłek.
Wyniki z mycia 12 kompletów naczyń o
różnym stopniu zabrudzenia (dane z Internetu)
Zmywarki
- Zmywarki o najwyższej klasie oszczędności (A/A/A): 15÷20
litrów
- zużycie energii potrzebnej na ogrzanie wody: 1÷2
kW
Mycie ręczne
- Mycie ręczne ciągłe: 100 litrów
- Mycie ręczne oszczędne (zakręcanie kranu w trakcie mycia,
otwieranie wody do spłukiwania naczyń): 30÷50
litrów
- zużycie energii potrzebnej na ogrzanie wody:
do 2,5 kW
Hydranty
Hydranty zewnętrzne
W sieci wodociągowej przeciwpożarowej
stosuje się przede wszystkim hydranty zewnętrzne nadziemne o średnicy
nominalnej DN 80.
Wydajność nominalna hydrantu zewnętrznego przeciwpożarowego, przy
ciśnieniu nominalnym 0,2 MPa (2 bar) mierzonym w zaworze hydrantowym
podczas poboru wody dla hydrantu DN 80 powinna wynosić co najmniej 10
dm3/s.
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 24
lipca 2009 r. w sprawie przeciwpożarowego zaopatrzenia w wodę oraz
dróg pożarowych (Dziennik Ustaw nr 124 - Poz. 1030).
W Rozporządzeniu min.:
- Rodzaje obiektów wymagających zapewnienia przeciwpożarowego
zaopatrzenia w wodę do zewnętrznego gaszenia pożaru
- Sposoby określania wymaganej ilości wody do celów przeciwpożarowych
- Wymagania przeciwpożarowe dla sieci wodociągowych
- Pompownie przeciwpożarowe
- 4 tabele dotyczące wymaganych ilości wody do celów przeciwpożarowych
dla jednostek osadniczych i obiektów
Hydranty wewnętrzne
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia
7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych
obiektów budowlanych i terenów (Dziennik Ustaw nr 109 - Poz. 719).
Minimalna wydajność poboru wody mierzona na wylocie prądownicy:
dla hydrantu 25 - 1,0 dm3/s
dla hydrantu 33 - 1,5 dm3/s
dla hydrantu 52 - 2,5 dm3/s
dla zaworu 52 - 2,5 dm3/s
W Rozporządzeniu min.:
- maksymalne ciśnienia robocze w instalacji wodociągowej
przeciwpożarowej
- ilości jednocześnie działających hydrantów
- pojemności zbiorników p. pożarowych
- średnice nominalne przewodów zasilających
Stacje demontażu samochodów
Mycie samochodów:
-
osobowy: 150 l/1 mycie (według ww.
"Rozporządzenia")
-
dostawczy: 500 l/1 mycie (według ww.
"Rozporządzenia")
Zapotrzebowanie wody dla utrzymania
czystości ulic i placów:
- dla skutecznego jednorazowego zmywania mechanicznego ulic i placów : 2 l/m2
nawierzchni ulepszonej.
Podstawa: "Wytyczne do programowania zapotrzebowania wody i
ilości ścieków w miejskich jednostkach osadniczych" - Ministerstwo
Administracji, Gospodarki Terenowej i Ochrony Środowiska. Departament
Gospodarki Komunalnej. Instytut Kształtowania Środowiska - 1978 r.
W jednej ze stacji złomującej samochody w
Krakowie z:
- parkingiem na 20 stanowisk o powierzchni 350 m2
- złomowiskiem o powierzchni 330 m2
zużycie wody jest od 15 do 23 m3/m-c
Pojazdy czyszczące sieć wod-kan
- bez
systemów odzysku wody
Nazwy producentów, wydajności pomp wysokociśnieniowych:
1. Dobrowolski 265 lub 315 dm3/min
2. Else 291 - 942 dm3/min
3. HAKO Polska 120 dm3/min
4. INTEGRA 90 - 500 dm3/min
5. Interglobal 470 dm3/min
6. KANRO 70 - 210 dm3/min
7. MWM Brzesko 90 -500 dm3/min
8. REMO FPHU do 500 dm3/min
9. UNIMARK 40 - 500 dm3/min
10. WUKO 216 - 406 dm3/min
Podstawa:
Dane z czasopisma Wodociągi i Kanalizacja 9/2011 (art.: "Raport - sprzęt
eksploatacyjny sieci wod-kan")
Ilości wody przez
uchylony zawór czerpalny
L. p. |
Krople lub przekrój strumienia |
litry/1 min. wypływu |
litry/1 godz. wypływu |
litry/1 d wypływu |
litry/30 d wypływu |
m3/r wypływu |
1 |
1 kropla na sekundę |
0,003 |
0,18 |
4,32 |
130 |
1,6 |
2 |
7 kropli na 10 sekund |
0,0083 |
0,5 |
12 |
360 |
4,4 |
3 |
2 krople na sekundę |
0,0086 |
0,516 |
12,384 |
372 |
4,5 |
4 |
10 kropli na 10 sekund |
0,0117 |
0,7 |
16,8 |
504 |
6,1 |
Podstawa:
"Efektywna eksploatacja wodociągów. Ograniczanie strat wody" -
Paweł Dohnalik, Zbigniew Jędrzejewski
oraz inna literatura fachowa
Więcej o tym na Blogu WODOSERWIS:
BLOG -
woda i technika
powrót do strony głównej
←
powrót do góry
↑ |